Topptur på ski: Steindalsnosi (2025 m.o.h.)

TypeTopptur vinter

Sognefjellsvegen 4974, 2687, Bøverdalen

+4761212990

Fanaråken og Steindalsnosi - populære skitoppar i Jotunheimen
  • Fanaråken og Steindalsnosi - populære skitoppar i Jotunheimen
  • Fanaråken og Steindalsnosi. Foto: Råmund Mundhjeld
  • Fanaråken og Steindalsnosi. Foto: Råmund Mundhjeld

Om

Med utgangspunkt frå Sognefjellshytta, er Steindalsnose ein av mange tilgjengelege skitoppar. Du ser han i sørvest, som Fannaråkens gode nabo. Turen til Steindalsnosi er ein kort og enkel topptur på ski, med eit par bratte partier på turen der en må være oppmerksom på skredfaren. Det bratte partiet ved oppstiging fra parkeringsplassen, samt det bratte partien mellom 1.800 - 1.900 moh. I dette partien her det vært utløst skred av turgåere tidligere.

Steindalsnosi egner seg godt som ettermiddagstur eller på turdager hvor en ønsker å gå en flott men kortere tur, for eksempel på hjemreise dag.

Beste utgangspunkt: Sognefjellshytta
Høgdeforskjell: Omlag 750  meter.
Antatt tidsbruk: 3 til 5 timar tur-retur
Ver obs på: Skred- og utglidingsfare.
Utstyr: Normalt toppturutstyr. Isøks, stegjern og skarejern er vanlegvis ikkje naudsynt.
Anbefalt skiutstyr: Fjelltelemark og randonnée. 
Vanskelighetsvurdering:
Opp:  Enkel - middels.
Ned: Enkel-middels.

Vegval: Vurderings- og navigasjonskrevande. Gode snøforhald og vurdering av rasfare er ein føresetnad.

Denne topen kan du nå med ski frå hytta, eller frå bilen lenger sørvest, når vegen har opna. Den mest vanlege ruta er frå området Galgeberg/Gjuvvatnet. Her har du eit naturleg ruteval oppover i terreng som vert litt brattare etterkvart. Du har god plass oppover her, og det er ingen svimlande kantar å ballansere på. Ruta legg seg mellom bratta/stupet på venstre hånd, og skavlane/bratta ut mot
Sørvestre topp på di høgre hånd. Held du deg godt innafor desse ytterpunkta, så er du rimeleg trygg her. Toppen byr på ein nydeleg utsikt, der du verkeleg står på kanten til to store riker. Du har Jotunheimen nordover, austover og sørover. Snur du deg rundt har du Breheimen sitt rike! Nedkjøringa er fin og behageleg, med rikeleg plass å boltre seg på.
Eit anna rutevalg, er å angripe toppen frå nord/nordaust. Det er ikkje alltid dette let seg gjera, og her er det ein liten fordel å vere kjent med bratt terreng. Her søker du nemleg mot Fannaråkbreen, og tek sikte på den lange ryggen som går nedover frå høgste Steindalsnose mot Prestesteinsvatnet. Oppover ryggen er ruta rimeleg grei, men når du kjem opp til kanten, er det ofte ein skavel langsetter heile her. Dette bør du såleis ha sjekka ut i forkant av rutevalget ditt. Men, når høva er der, er dette ein arig måte å bestige Steindalsnose på. Nedkjøringa skjer da på breflanken til Fannaråkbreen, frå toppen av denne ryggen.
Rådfør deg gjerne med kjente fjellfolk før du tek turen.

Beskrivingane av turane frå Sognefjellet er skrive av fjellførar Kjell Nyøygard. For den som ynskjer dagsferske rapportar, ta kontakt på www.fjellforer.blogspot.no

Turrapportar
www.peakbook.org

Snøkart
www.senorge.no

Kart

Veibeskrivelse

Opningstider

* Topptur-sesongen byrjar vanlegvis i mars/april og varar gjerne ut mai og kanskje eit stykkje ut i juni om snøforhalda held. Variasjonar frå år til år er naturleg.