For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Galdhøpiggvegen - Nord-Europas høgastliggjande bilveg

TypeNaturseverdigheter

Galdhøpiggvegen, 2687, Bøverdalen

+47 61211550

Galdhøpiggvegen - Nord-Europas høgastliggjande bilveg

Om

Galdhøpiggvegen, Nord-Europas høgastliggande bilveg, tek deg med på ei 15 km lang asfaltert oppstigning i variert natur, frå lun barskog til snaufjell, isbrear og permafrost.

På finværsdagar er utsikta spektakulær langs hele vegen, som startar 550 moh. ved Galdesand og stig opp til 1841 moh. ved Juvasshytta. Høgdepunktet for dei fleste er panoramautsikta mellom anna til Galdhøpiggmassivet og Glittertind ved vegens endepunkt.

Etter ca. 5 km ved Raubergstulen er det bomveg med kortbetaling. (100,-/personbil).  Undervegs finn du òg Galdhøpiggen Klatrepark og Storhaugen gard ein liten sving unna. Frå toppen kan du nyte sol, slush og sommarski. Om du likar å sykle, er dette Noregs svar på Mont Ventoux, i følge tidlegare proffsyklist Ole Kristian Silseth. 

Historisk attendeblikk:
Den øvre delen av vegen, Raubergstulen – Juvasshytta, vart påbegynt i 1934 av Knut K. Vole, vert på Juvasshytta (1914-1956). Han hadde eit budsjett på 10 000 kr, og ti mann med spade, hakke og trillebår vart engasjert til å gjennomføre utbygginga av vegen, som på denne tida ble kalt Juvasshyttvegen. Få hadde tru på prosjektet om bilveg opp til Juvasshytta, men da den endeleg var ferdig var det mange som nytta seg av den. Vegen gjorde det også mogleg å etablere Galdhøpiggen sommarskisenter som ligger 800 meter fra Juvasshytta, og er svært populært både blant aktive alpinister og andre skikøyrarar.

Det er mykje jobb å vedlikehalde en slik veg. I 2005 utvida Ragnhild Vole (vertinne 1956-2006) vegen med ny, breiare og asfaltert trasé. Vegen er åpen fra medio mai til ut oktober med vêrforbehald.

Kart

Veibeskrivelse

Ta av fra FV 55 Sognefjellsvegen ved Galdesand i Bøverdalen, skilt mot Juvasshytta, Raubergstuen og Galdhøpiggen sommerskisenter.

Åpningstider

* Vegen er privateigd og drifta av Juvasshytta. Han er vinterstengd med bom ved Raubergstulen. Dette skjer normalt frå byrjinga av november, og han gjenopnar når Galdhøpiggen sommerskisenter ved Vesljuvbrean opnar i mai kvart år.

Sjå meir

Juvasshytta, LomJuvasshytta er ei familiedreve fjellstove med tradisjonar frå 1884, og det nærmaste utgangspunktet for turar til Galdhøpiggen. Hytta ligg 1840 moh. og er Nord-Europas høgstliggjande turisthytte.